Prefabrik yapı yenilikçi bina çözümleriyle hayatı kolaylaştırıyor. Hızlı üretim ve hızlı inşa süreleriyle zamandan kazandırıyor. Hızlı kurulum avantajıyla ilk dönemlerde ağırlıklı olarak prefabrik şantiye amaçlı kullanılan yapı modeli günümüzde bir çok alanda tercih ediliyor.

Prefabrik Yapı Kurulum ve Montaj
Prefabrik Yapı Teknik Özellikleri

Müstakil ve lüks konut çözümleri, ofis ve sosyal tesis yapıları, okul ve hastane binaları prefabrik yapı modelinin en çok tercih edildiği kullanım yerleri arasında. Yenilikçi mimari tasarım uygulamalarını kolaylaştıran özelliği  yapı modelinin prefabrik ofis projelerinde kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Prefabrik yapı modeli kullanım tercih alanını genişletirken şantiye yapı grubuna zindelik ve konfor getiren yapı modelleri üretmeyi sürdürüyor.

Prefabrik Yapı Nedir?

Modern teknolojilerin kullanımıyla parçalı sistemle üretilerek yerinde çok kısa zaman aralığında inşa edilen yapı modeline prefabrik yapı denir. Üretim tüm parçalarıyla fabrikada gerçekleştirildiğinden diğer yapı modellerindeki yerinde imalat prefabrik yapı sisteminde geride bırakılmıştır.

Prefabrik Yapı Fiyatları ve Modelleri

Yeni teknolojili modern üretim tekniklerinin kullanımı aynı anda prefabrik yapı fiyatları ve modellerini olumlu anlamda etkilemiştir. Tasarımı estetik kılan detay ayrıntılar prefabrik yapı üretim teknolojileriyle kolayca elde edilebilmektedir. Bu kolaylık prefabrik yapı modelleriyle estetik bina projelerinin gerçekleştirilmesine önemli katkı yapmaktadır.

Bu doğrultuda konuttan iş merkezlerine, eğitim binalarından hastane projelerine prefabrik yapı modeliyle özgün tasarımlar ortaya konulmaktadır. Tamamlanan projeler yeni mimari tarzıyla kullanım yerlerini görsel estetikle buluşturmaktadır.

Teknoloji kullanımıyla cıvatalı ve geçmeli sistemle birleştirilebilen parçalı üretim prefabrik yapılara taşınarak istenilen yerde çok hızlı kurulum avantajı kazandırmıştır.

Prefabrik yapı modeliyle üretim hızlanmış saha inşa süreleri benzersiz oranda azalmıştır. Üretimde tam malzeme kullanımı ve işçiliklerin azalması, kurulumda ustalık gerektiren çok sayıda uygulamanın geride bırakılması ekonomik prefabrik yapıların önünü açmıştır. Malzemeden, işçilikten ve zamandan kazandıran prefabrik yapı fiyatları benzersiz ekonomisiyle öne çıkmaktadır.

Prefabrik Yapıların Avantajları ve Dezavantajları

Hem zamandan hem de bütçeden kazandıran önemli avantajlarıyla prefabrik yapı geniş kitlelerce merak ediliyor. Yapı modeline ilgi büyük olunca prefabrik yapı avantajları ve dezavantajları en çok merak edilenler arasında yer alıyor.

Prefabrik yapı avantajları diğer yapı modellerine göre oldukça fazladır. Bununla beraber dezavantajları yine diğer modellere göre değerlendirildiğinde yok denecek kadar azdır.

Prefabrik Yapıların Öne Çıkan Avantajları?

  • Modern teknolojilerin kullanımıyla hatasız üretim.
  • Hiç malzeme israfı olmadan kısa sürede üretimin tamamlanması.
  • Modern mimarinin yenilikçi tasarımlarının kolayca üretilebilmesi.
  • Deprem bölgesi koşullarına özel projelendirilebilen güvenli yapı modeli.
  • Kullanım yeri iklim şartlarına özel projelendirilebilme kolaylığı.
  • Özel yalıtım uygulamalarıyla kolay iklimlendirme ve enerji tasarrufuyla kazandıran sistem.
  • Parçalı üretimin kazandırdığı avantajla araçlara yüklenerek kurulum yerine taşınabilmesi.
  • Ekstra temel maliyetine ihtiyaç duymaması.
  • Kurulum için düzgün kotta yapı projesine uygun zemin betonunun yeterli olması.
  • Günler içerisinde kurulumun tamamlanması. Yüzde 70 daha kısa zamanda en hızlı kurulum.
  • Günler içerisinde kullanıma hazır olan modeliyle bina amortisman giderlerinden kazanç.
  • Prefabrik yapı üreticilerinin profesyonel ekibince kurulum, işçilikleri ortadan kaldıran yenilikçi sistem.
  • Bina maliyetinin henüz sözleşme aşamasında net olarak bilinmesi.
  • Uzun yıllar bakım gerektirmeden kullanım, pratik bakım.
  • Farklı alanlara taşınarak yeniden kurulum imkanı.

Prefabrik yapı modern tesislerde en iyi kalitede malzemelerin kullanımıyla israf edilmeden üretilir. İsrafın olmaması prefabrik yapı fiyatlarında önemli ekonomi ve kazanç sağlar. Üretici firma uzman ekiplerince kurulum duvardan çatıya, elektrik tesisatından su tesisatına, pencereden kapıya ustalık ihtiyaçlarını ortadan kaldırır. Prefabrik yapı inşa süreçleri ve imalat aşamalarında modern üretimin kolaylığıyla zamandan kazandırır.

Prefabrik yapı modelinin çok sayıda avantajının yanında tek dezavantajı bu yenilikçi modelin geniş kitlelerce yeterli oranda bilinmiyor olmasıdır.

Prefabrik Yapı Sektöründe İnovasyon ve Teknolojik Gelişmeler

Yeni nesil teknolojilerin kullanıldığı prefabrik yapı sektörü sürekli kendini yenileyen dinamik bir sektör. Diğer modellerdeki hantal üretim teknikleri prefabrik yapı modelinde tamamen geride bırakılmıştır.

Prefabrik yapı sektörü inovasyon süreçlerinde kendi ilerleyiş ivmesine dinamizm kazandırmıştır. Sektörde geleneksel kaynak uygulamaları tamamen kaldırılarak cıvata somunlu ve geçmeli birleşim modeline geçilmiştir. Kaynak uygulamasının sonlandırılmasıyla uygulama hataları sonlandırılmıştır. Yeni birleşimli modeliyle modüler prefabrik yapılar çok daha güvenli konuma yükselmiştir.

Prefabrik yapı firmaları yen teknolojilere geçerek üretim aşamaları hatasız seviyeye çıkarılmıştır. Prefabrik yapı sistemlerinin temelini oluşturan çelik metallerin işlenmesi teknolojik makine hattında insan gücüne ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilmektedir.

Prefabrik yapı malzemeleri de inovatif gelişmelerden olumlu etkilenmiştir. Sektörde kullanılan malzemeler kalite standartları çerçevesinde tedarik edilmeye başlanmıştır. Yeniliklerle çevre dostu prefabrik yapıların üretimine geçilmiştir.

Bu doğrultuda prefabrik yapı projelerinde kullanılan yalıtım malzemelerinde iklimlendirme kolaylığı ve enerji tasarrufu sağlayan ürünler geliştirilmiştir. Duvar panelleri ve çatı sistemindeki izolasyon uygulamalarıyla prefabrik yapı maliyetleri kullanım enerjisinden tasarrufla buluşmuştur.

Prefabrik Yapı Sistemleri ve Kullanım Alanları

Prefabrik yapı sistemleri hızlı üretim ve kısa zamanda kurulum avantajıyla ilk zamanlar prefabrik şantiye yapı gurubuyla özdeşleşmiştir. İnovasyon ve teknolojik gelişmelerle kendini yenileyen prefabrik yapıların kullanım alanları günümüzde oldukça genişlemiştir.

Prefabrik Yapılar Nerelerde Kullanılır?

  • Şantiye Yapı Grubunda (Yatakhane, yemekhane, yönetim ofisi, teknik ofis, laboratuvar vb.)
  • Müstakil Bireysel Konut ve Müstakil Konut
  • Ekonomik Yatay Mimaride Sosyal Konut Projeleri
  • Afet Sonrası Deprem Konutları
  • Yönetim Binaları ve Ticari Ofis Projeleri
  • Sosyal Tesis Binaları
  • Otel ve Turizm Devre Mülk Bina Projeleri
  • Okul ve Eğitim Binaları
  • Sağlık ve Hastane Binaları
  • Belediye Başkanlık Binaları
  • Kamu Hizmet Binaları
  • Zincir Mağaza Konseptleri
  • WC Duş Tuvalet Yapıları

Prefabrik Yapıların Bakım ve Onarımı: Pratik İpuçları

Prefabrik yapılar yenilikçi sistemle yeni teknolojilerin kullanıldığı modern hatlarda üretilir. En iyi malzemeler seçilerek üretilen prefabrik yapılar uzun yıllar bakım onarım gerektirmeden güvenle kullanılır.

Burada prefabrik binanızı en iyi verimlilik performansla uzun yıllar konforla kullanabilmeniz için bazı pratik bakım önerilerinde bulunacağız.

Prefabrik Yapıların Bakımında Pratik Öneriler:

İlk Bina Kurulum Aşamasında;

  • Öncelikle bina kurulumu sonrası zemin şapını atarken çelik kapı alt eşiğinden el arabası gibi araçları geçirmemelisiniz. Aksi halde çelik kapı ayarında oynama meydana gelebilir.
  • Bina kurulumu ve çelik özel dübellerle bağlantıları yapıldıktan sonra bina dış alt çevresine mebran uygulaması yaparak dışa doğru balık sırtı şap uygulaması yapmanızı öneririz. Bu uygulama bina içerisine zeminden herhangi bir hava sirkülasyonunu ve su girişini engelleyecektir.
  • Prefabrik bina içi zemin şapı yüksekliğini prefabrik üretici firma önerisine göre atınız. Aksi durumda iç kapı yüksekliklerini küçültmek zorunda kalabilirsiniz.

Prefabrik Ev Kullanım Süresince Pratik Bakımları;

  • Prefabrik bina çatısına çanak anten, güneş paneli gibi uygulamaları yapmayınız. Yapacaksanız prefabrik yapı üretici firmadan mutlaka bilgi alınız.
  • Yağmur suyu dere olukları zamanla yaprak gibi etkenlerle tıkanabilir. Belirli aralıklarla dere içi temizliğini yapınız.
  • Prefabrik yapı işleyen yapı modelidir. Zamanla yapı oturması nedeniyle duvarlarda kılcal çatlamalar meydana gelebilir. Yapı güvenliğini etkilemeyen bu kılcal çatlakları macunlayarak kapatabilirsiniz.
  • Her binada olduğu gibi prefabrik binalar da uzun yıllar kullanım nedeniyle boya yıpranmaları yaşanabilir. Boya ihtiyacında diğer yapılardaki gibi zevkinize göre iç ve dış boyama yaptırabilirsiniz.
  • Temel bakımları yapıldığında prefabrik yapı dayanıklılığının uzun yıllara güvenli kullanıma taşıyabilirsiniz.

Prefabrik Yapılar İçin İdeal Zemin Hazırlığı

Prefabrik yapılar özel taşıyıcı konstrüksiyon sistem kullanımı avantajıyla yüksek maliyetli uzun zaman alan çetrefilli temellere ihtiyaç duymaz. Prefabrik yapı projesine göre önerilen kalınlıkta zemin betonu (su basmanı) hazırlanması yeterli olmaktadır. Ancak zemin betonunun düzgün kotta olması, zemin dalgalanmalarının bulunmaması prefabrik yapı montajı için önemlidir.

Prefabrik yapı zemin planı projeye göre üretici firma tarafından hazırlanarak size verilmektedir. Zemin planı dosyasında hangi ebatlarda ve ne nitelikte beton kullanılacağı belirtilmektedir. Ancak konutlarda sıklıkla gözlenen sonradan veranda ekleme gibi uygulamalar yapacaksanız zemin betonunu önceden buna göre geniş tutmanız sonradan ekstra maliyetten sizi kurtaracaktır.

Prefabrik Yapılar: Deprem Direnci ve Güvenlik

Yenilikçi bina modeline sahip prefabrik yapılar deprem bölgesi ve iklim özellikleri şartlarına özel projelendirilmektedir. Deprem bölgesi şartlarına özel projelendirilerek buna uygun malzeme kullanımıyla üretilip uzmanlıkla kurulum yapılmış binalar tam deprem güvenliğiyle öne çıkar. Bu nedenle prefabrik yapı seçeneklerini incelerken satın alma yapacağınız üretici firmanın uzmanlık ve teknolojik birikimine önem vermelisiniz.

Doğudan batıya, kuzeyden güneye deprem fay hatlarıyla risk altında bulunan ülkemizde güvenli binaların inşası prefabrik yapı modelini kullanarak oldukça kolaylaşmaktadır.

Tam deprem güvenliğinde prefabrik yapılar için deprem statiğine uygun proje çizimi önemli bir uzmanlık alanıdır. Prefabrik yapı sektörüne uzmanlaşmış firmamız birikimi ve teknolojisiyle tam deprem güvenliğine sahip yapılar üretmektedir. Proje detaylarımızı, çelik sac kalınlıklarımızı, kalite üstünlüklerimizi teknik özelliklerden incelemenizi öneririz.